תבלינים מסדנת ניחוחות

פפריקה

 

היא מלכת המטבח ההונגרי אבל בכלל מהגרת מדרום אמריקה
יש לה גרסה חריפה, מתוקה, גרוסה או טחונה, מרוקאית, מעושנת ואפילו ספרדית.
פפריקה – קבלו אותה!
מבחינתי היא תבלין בסיסי במטבח, והמינון שלה תלוי במנה שאני מכינה.


מאיפה היא הגיעה?

הצמח עצמו נקרא פלפלת ומקורו בדרום אמריקה.
גם היא כמו אחותה העגבניה התגלתה לאירופאים רק עם הגעתו (או שמא פלישתו) של קולומבוס לדרום אמריקה.
היא אומצה בחום כתחליף לפלפל השחור שהגיע מהודו והיה יקר מאוד, ולכן זכתה גם לשם – פלפל.
בחלק מהשפות האירופאיות היא נקראת פלפל ספרדי בשל הסיבה הזו בדיוק.

ומה בין פלפל לפפריקה?
את הפפריקה מכינים על ידי ייבוש הפלפל האדום, וטחינתו.
החריפות תלויה כמובן בזן הפלפל, ובמקרה שרוצים לקבל פפריקה מעושנת, מעבירים את הפלפל תהליך עישון במהלך הייבוש ולפני הטחינה.
התבלין עצמו נפוץ מאוד במטבח האינדיאני והדרום אמריקאי, וגם במטבחי צפון אמריקה, הונגריה וספרד.
ניסיתי להבין את הגלגול של פפריקה מרוקאית (פפריקה מתובלת בשמן) ולא לגמרי הצלחתי, אבל מניחה שזה איכשהו גם קשור לספרד.

מה אני עושה איתו?
כמעט הכל. באמת.
הוא נותן צבע יפה כמעט לכל מאכל (ואז השימוש הוא בכמויות קטנות)
ומוסיף טעם אדמתי ועשיר (נגיד ברטבים, מרקים ותבשילים, ואז השימוש הוא בכף גדושה ומעלה)
ילדים וגם מבוגרים אוהבים אותו – מצ’יפס וחביתה, ועד קציצות ומטבוחה.
מוצאה אמנם מדרום אמריקה אבל היא מזוהה הרבה יותר עם המטבח ההונגרי / המטבח הים תיכוני.
המטבח הדרום אמריקאי נוטה יותר להשתמש בסוג החריף.

אם טרם ניסית – ממליצה להתחיל בכמויות קטנות במאכלים שצויינו פה.
ואם היא כבר אורחת אצלך במטבח ממליצה להרחיב את השימוש בה ולהצטייד גם בסוג המעושן והחריף.
אני מצרפת כאן כמה מתכונים להשראה ואם יש לך מה להוסיף על המתכונים או על הפפריקה – אשמח לשמוע!

הידעת?
בהונגרית המילה פפריקה מתארת כל פלפל באשר הוא ולא דווקא את התבלין עצמו.

מרק ירקות עשיר לקוסקוס

מתכון שווה למטבוחה


 

 

לעוד סקירות תבלינים —— בואו לכאן 

רוצה ללמוד על בישול בריא כמו שצריך? זה הזמן להתעניין בקורס שלי