סיידר חם מקורס בישול בריא

נענע

נענע – המרעננת הרשמית של המזרח התיכון

אז אני מתחילה בתבלין למתקדמים שעושה לי את הקיץ – נענע!
עד לפני כמה שנים לא הבנתי למה הצמח המוזר הזה משגשג דווקא בחום כשאף אחד לא רוצה תה.
ואז למדתי על התכונות המקררות שלו והתחלתי לשלב אותו באוכל שלי.
נענע לרוב תגיע טריה ותאפשר טוויסט מתקתק-חמצמץ-מרענן של האוכל ווייב ים תיכוני / מזרח תיכוני מאוד אופייני,
ולא סתם, כי זה תבלין מקומי שעושים בו שימוש במטבח וגם ברפואה מסורתית כבר דורות אחורה.
נענע משתלבת נהדר עם פלפל שחור ועם ירקות קיץ שונים ונותנת טון מהמם בממולאים מכל הסוגים.
היא מרעננת כמעט כל סלט, ומשתלבת מצוין גם במתוקים שונים (מי אמר פאי לימון ולא קיבל?).
היא אוהבת להשתדך לעוד ירוקים מרעננים כמו בזיליקום, פטרוזיליה וכוסברה וגם להיות חלק מרוטב טעים.

מאיפה היא מגיעה?
נענע היא חלק ממשפחת השפתניים, באופן מפתיע היא מגיעה דווקא מאירופה!
אבל מאז היא התפשטה ברחבי העולם ויש לה מאות מינים ותתי מינים
בארץ קיימים 4 זנים עיקריים:
נענע משובלת – ידועה יותר כנענע נחלים וצומחת בר
נענע ריחנית
נענע מים
נענע חריפה – מנטה, עוד זן נפוץ במשתלות
נענע קרחת – הנענע שרובנו מגדלים בעציץ בבית

לשמחתנו זה אחד התבלינים היותר קלים לגידול במזג האויר שלנו, כי היא צריכה בעיקר שמש ומים (וקצת אהבה).
למי שאין כוח או רצון לגדל, ניתן להשיג ברוב חנויות התבלינים נענע מיובשת –
יש לה טעם יותר מרוכז ואני אישית מאוד אוהבת לבשל איתה תבשילי עגבניות מסוגים שונים.
היא יותר חמצמצה בטעמה ומשתדכת מעולה לרוב הסולניים והדלועים (תפוחי אדמה בתנור, סלט קישואים, גספאצ’ו וכו)
שזה הגיוני כי הם חולקים עונה 🙂

כמה הצעות למתכונים עם נענע
סלט עדשים ועשבי תיבול
שייק ירוק למתחילים
קציצות אפונענע 
עגבניות ממולאות של קיץ


רפואה מסורתית עם נענע
חליטת נענע נחשבת כמסייעת לעיכול ולכאבי ראש
הנענע או בשמה הבוטני herba menta היא גם חלק מרפואת הצמחים הסינית .
היא קרירה ומשתייכת לקבוצת הצמחים שמשחררים קור/ חום מהחלק החיצוני של הגוף – עוזרת במיוחד בהצטננות או מכת חום .


עוד על נענע במגזין האוכל השולחן

עוד הפניות לשימושים רפואיים של נענע

קרדיט מקורות:
על תבלינים וצמחי מרפא/ דרורה חבקין