תבלינים מקורס בישול בריא

בזיליקום

בזיליקום – מלך עשבי התיבול

הוא תאילנדי, לימוני, הודי, אמריקאי, יווני ואפילו מגיע בניחוח קינמון.
הוא מונה כ-50 סוגים למאכל ומספר עצום אף יותר לצרכי רפואה ודת.
כולנו נוטים לשייך אותו לאוכל איטלקי אבל הוא בכלל מגיע מאפריקה המשוונית ומדרום אמריקה ועד היום גדל בעיקר באיזורים חמים על פני כדור הארץ.
קבלו את הבזיליקום!!

הבזיליקום הוא אחד הצמחים המוקדמים ביותר שבני אדם בייתו וטיפחו.
מקור שמו של הבזיליקום במונח היווני בזילאוס (βασιλεύς- Basileus) שמשמעותו “מלכותי”,
היוונים הקדמונים כינו אותו “מלך התבלינים” והוא מופיע גם במצרים הקדומה ובהודו.
בעברית נקרא הבזיליקום “רֵיחָן”, בדומה לשמו בערבית “רַיְחַאן” ( ريحان) על שום ניחוחו העז.

מעבר לעובדה שהוא מכבד בנוכחותו מטבחים רבים, הוא גם משמש במהלך ההיסטוריה ברפואה העממית למטרות שונות:
שיפור זרימת הדם והעיכול, הרגעת עיניים אדומות ולהקל על גרד בעור, טיפול בריח רע מהפה, להגנה מפני עששת וכמשחת שיניים, טיפול בכאבי ראש וגזים.
הוא משמש מקור עשיר לנוגדי חמצון ויש שאומרים שהוא גם עוזר בטיפול בדיכאון.
בכל אזור תכונות הטעם של הבזיליקום המקומי מעט שונות – הוא יכול להיות מעט מתקתק או להבדיל חריף, וטווח הניחוח שלו מגוון מאוד, מאניסי דרך קינמוני ועד מנטולי.
בהתאם לתכונות המשתנות הוא מקנה למאכלים שנכין ארומה של מטבחים שונים מרחבי העולם

סוגים לדוגמא ושימושים נפוצים:
בזיליקום תימני – בעל טעם חריף יותר המזכיר אניס. פורח בצבע סגול עמוק בעונת הקיץ. משמש להבדלה בבית הכנסת ולהכנת פסטו שחור
יווני – עלים קטנים וחריפות מנטולית, משמש בתבשילים שונים במטבח היווני
תאילנדי – עלים מוארכים, קצת מתוק, קצת חזק, לפעמים עם טעם שמזכיר מעט אניס. מוסיפים אותו לתבשילי קארי שונים בסיום הבישול
מתוק (איטלקי) – הבזיליקום הנפוץ בשוק. משמש כחלק מתערובת הרב דה פרובנאס, בתוך רטבים איטלקיים ומרכיב מרכזי בממרח פסטו
לימוני – הגרסה הלימונית של הבזיליקום המתוק, משמש במטבח פרסי בתבשילים וסלטים, שווה ממש לשלב אותו בתה קר או לימונדה

טיפים של גינון
בזיליקום ניתן להשרשה בקלות!
פשוט לקחת גבעול בזיליקום, להוריד לו את כל העלים מלבד העליונים ולשים בצנצנת/ בקבוק נמוך.
למלא במים עד 1/3 הגבעול ו… לחכות עד שיוצאים שורשים. משם אפשר לשתול באדנית ולטפל באהבה
לקטוף את הפרחים מייד כשהם יוצאים.
הבזיליקום הוא צמח חד שנתי ואם מאפשרים לו הוא משקיע את כל האנרגייה שלו בפרחים ובפירות ואז מת.
לא לקטוף את כל העלים! 
בדומה לנענע יש להשאיר עלים על הגבעול לצורך התחדשות


וכמובן – אי אפשר בלי מתכונים

גספאצ’ו צונן

סלט חומוס טעים

לזניה נהדרת

סלט מאש מופלא