שירותי בישול בריא

פטרוזיליה

נעים להכיר – פטרוזיליה:
עשב תיבול, דו שנתי, ממשפחת הסוככיים.
הידעת? היא גם קרובת משפחה של הגזר, השומר והכמון!
היא נפוצה בכל העולם ונוחה לגידול, אך מוצאה ככל הנראה מדרום אירופה וממזרח הים התיכון.
יש לפטרוזיליה 2 סוגים מרכזיים ונפוצים בעולם התיבול: מסולסלת ושטוחה, ולהם יש כמה תתי סוגים.
כמו כן במטבח כיום נהוג להשתמש גם בפטרוזיליה מיובשת שעשויה לרוב מפטרוזליה מסולסלת.
הטעם שלה הוא טעם “ירוק” נקי והיא משתלבת במגוון מאכלים רחב (תכף נפרט עליו), הפטרוזיליה המיובשת בעלת טעם קצת יותר אינטנסיבי.

קצת היסטוריה ורקע:
מקור שמה ביוון העתיקה, שם סימן הצמח הזה את המוות.
הרומאים הם אלו שהתחילו להשתמש בו בבישול.
ברפואה העממית מיוחסות לצמח זה סגולות רפואיות רבות: הוא מסייע להפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, ריח רע מהפה, גזים, הפרעות בתפקוד בלוטת הערמונית ומחלות כליות.
הפטרוזיליה גם עוזרת לטיפול בדרכי השתן ובאבנים בכליות. הפטרוזיליה עשירה ביותר בוויטמינים ומינרלים רבים, בין השאר בוויטמין A ו-C ובברזל.
פטרוזיליה היא צמח אשר גדל היטב בתנאי האקלים הישראלי ומשום כך נהפכה לפופולרית בגינות ועציצים ביתיים.

ואיך משתמשים בה?
מקישוט מרענן מעל התבשיל ועד לחומר גלם מרכזי במרק או בסלט
פטרוזיליה היא ירק ורסטילי ומשמח! להלן כמה דוגמאות
1. באירופה היא רכיב מרכזי בבוקה גרני – צרור של מגוון עשבי תיבול שנותן ניחוח לתבשילי ציר ולמרקים.
2. במרכז ומזרח אירופה ובמערב אסיה – תוספת מרעננת קצוצה מעל מגוון מאכלים (גרניש)
3. מזרח תיכון – סלט הטאבולה מבוסס על שפע פטרוזיליה קצוצה דק בשילוב לימון ושמן זית
4. תערובת תיבול איטלקית- גרמולטה: קליפות תפוז, לימון, פטרוזיליה ושום קצוץ דק.
5. תערובת תיבול צרפתית – פרסילייד: פטרוזיליה ושום כתושים יחד.
 
טיפ חשוב מאוד! 
הרבה מהטעם של פטרוזיליה נמצא בגבעול עצמו
אל. אני חוזרת – אל (!) תפרידו את העלים מהגבעול, תשתמשו בכל העשב, תרוויחו הכנות קצרות יותר, טעם עשיר יותר, יותר תמורה לכסף ופחות פסולת לזרוק לפח.
אם המרקם מפריע – פשוט קצצו דק דק עם סכין טובה ואיכותית (אני ממליצה על סכין שף גדולה כמו זו שבלינק המצורף . הטריק הוא לערום בערימה גבוהה כדי לחתוך יותר בנוחות)

אני אוהבת להוסיף אותו כבסיס טעם לתבשילים ומרקים בשלב טיגון הבצל והשום וכתיבול לסלטים, וגם לשלב אותה בתוך קציצות וממרחים


וכמובן – אי אפשר בלי מתכונים

פסטו מעולה 

סלט עדשים ועשבי תיבול

קציצות כרובית מתובלות



קרדיט על המידע המועיל:

תבלינים טעם הטבע / ניסים קריספיל

על תבלינים וצמחי מרפא / דרורה חבקין

spices&herbs / Padma Lakshmi