תבלינים - קורס בישול בריא

מסאלה הודית

מסאלה הודית – מה זה בעצם? 
מלא מנות הודיות מתהדרות בכינוי הזה “מסאלה”: דוסה מסאלה, טיקה מסאלה, צ’אנה מסאלה.
עצרנו פעם להכיר את המסאלה הזאתי?
חבל שלא, כי יש לה מקום של כבוד והיא גם מאוד נחמדה (בעיקר לחך)

אז מה זה מסאלה? תערובת תבלינים הודית שהיא היא הליבה של הבישול ההודי.
המשמעות המילולית של מסאלה היא “תערובת” ולכן מסאלה שתטעמו במקום אחד לעולם לא תהיה זהה למקום אחר.
הבישול ההודי נשען ברובו על מרכיבים צנועים וזולים (קטניות, אורז וקצת ירקות) וגם על שפע עצום של תבלינים שמהם נבנית המסאלה.
יש מסאלה שהיא תערובת תבלינים כמו גאראם מסאלה,
ויש מסאלה שהיא הרוטב עצמו שבו מתבשל הכל ולרוב היא צירוף של תבלינים יבשים עם בצל, שום, ג’ינג’ר ועגבניות.
אילו תבלינים? תלוי באיזור…
הודו היא ענקית – בדרום הודו ישתמשו יותר בחרדל שחור, בצפון הודו יותר בהל וקינמון (אלו גם תבלינים יקרים יותר)
גאראם מסאלה זו תערובת תבלינים חריפה (גאראם = חם/ חריף) 
יש גם מסאלה לצ׳אי וגם היא מגוונת ומשתנה (מוורדים ועד הל וקינמון ופלפל אנגלי)
וסיכוי סביר שלכל בית ושכונה יש גם דיוקים משלהם, מכיוון שהמדובר במטבח מסורתי וביתי.

המסאלות אופייניות לא רק להודו, ונפוצות בעוד מדינות אסייתיות, כאשר בכל מדינה המסאלה קצת שונה בהתאם לאופי האיזור
כמובן שהיום הרבה מהתערובות היבשות נמכרות מוכנות, המבינים טוענים שאין דין טעמה של תערובת ביתית כתערובת מוכנה 🙂

ברגע שלמדנו להשתמש במסאלה, אפשר לשלב אותה גם במתכון הכי פשוט ויומיומי שלנו (אורז, קטניות מבושלות מכל סוג, ירקות) והיא תרים אותם למעלה ותתן לנו ווייב של אוכל הודי.
ולדעתי – זו בעצם כל המהות שלה. כי היא “מרימה” כל אוכל, ומאפשרת טעמים עמוקים ושווים גם עם חומרי הגלם הכי פשוטים, שזו המציאות בהרבה מדינות עולם שלישי.

לינקים שימושיים
מתכון לתערובת גראם מסאלה ביתית

מתכון מצולם לטיקה מסאלה

וכמובן – אי אפשר בלי מתכונים

צ’אנה מסאלה עשירה

צ’אי מסאלה לחורף מנחם מהבלוג פתיתים