תבלינים שנשתמש בהם בקורס בישול בריא

זעתר

זעתר – מלך התבלינים של המזרח התיכון

אזוב זה אורגנו? אורגנו זה אזוב תרבותי? אזוב תרבותי זה זעתר? ומה זה תימין הרים? ואורגנו לבנוני?

גם אני קצת חטפתי כאב ראש מהסיפור הזה – בואו נעשה קצת סדר.
משפחת האזובית כוללת מספר צמחים:
אזוב מצוי (זעתר)
אזובית פשוטה (אורגנו)
אזוב תרבותי
וגם מינים פחות ידועים כמו
אזובית פטרה
אזובית פונון
אזובית סיני
אזובית המדבר
אזובית רמון
אזובית ירדנית

לכולם מספר מאפיינים משותפים:
שיח צנוע ולא מתבלט שמסתדר יופי בין הרים ובין סלעים ובמזג אויר חם וצחיח…
אין פלא שהוא מסתדר פה כל כך טוב, במזג אויר מאתגר.
המשפחה הזו גדלה בעיקר באיזור הים התיכון – לבנון, סוריה, יוון, ישראל, איטליה ועוד.

מה זו תערובת זעתר אם כך?

תערובת המבוססת על צמח האזוב ויחד איתו לרוב מגיעים: תימין, סומאק, מלח ושומשום.
מתכונים ישנים כוללים גם חיטה טחונה בעיקר כדי למתן את החריפות של העלים

איך משתמשים בו או מכינים אותו?
ניתן להשתמש בו טרי, כמו שהוא, יחד עם תבשילים או בסלטים.
הכנת התבלין היבש מתבצעת כך:
מייבשים את העלים שלו במהלך מאי, כשהפריחה מתחילה להיעלם.
אחרי שהעלים מתייבשים כותשים אותם ומקבלים אבקה ירקרקה ומאוד חריפה.
חשוב מאוד – האזוב המצוי הוא צמח מוגן! כיום יש אפשרות חוקית לקטוף אותו לצריכה עצמית (עד 200 ג’) אבל לא מעבר לכך.
לשימחתנו ומזלנו הצליחו לתרבת אותו וניתן לגדל או לקנות את הגרסה הזו שלו.

מה מכינים איתו? הכל!!

אזוב יכול לשמש אותנו כתבלין בסלטים, מאפי בצק, תבשילים שונים ועוד.
הוא משתדך כמובן מעולה לשמן זית, ונהדר בתוך משרה וגם כמילוי למאפים
הוא נחשב גם לצמח מרפא ועוזר נגד כאבי בטן, צרידות, כאבי שיניים, בחילה, הצטננות, כאבי ראש ועוד.
בצמח קיים שמן אתרי המכיל תימול וקרבקול, והחומרים הפעילים שלו גם משמשים בתרופות קונבנציונליות.


וכמובן – אי אפשר בלי מתכונים

קציצות כרובית שוות במיוחד

שבלולי פילו וירוקים

 

קרדיט על המידע המועיל:
תבלינים טעם הטבע / ניסים קריספיל

על תבלינים וצמחי מרפא / דרורה חבקין

spices&herbs / Padma Lakshmi