וניל - מדריך תבלינים

וניל

וניל – הארומה המבוקשת ביותר בעולם

התבלין שהפתיע אותי

למרות שהוא אחד האהובים עלי

התבלין שעכשיו אני מבינה למה לעזאזל הוא כל כך יקר

התבלין שלא העליתי בדעתי שככה הוא נראה

  

קבלו את הוניל!

שמו הרשמי- וניל שטוח העלים, צמח ממשפחת הסחלביים, מטפס גבוה שמוצאו ביערות הגשם של אמריקה הטרופית ובעיקר במקסיקו, ולשם גידולו נדרש מזג אויר לח ורווי גשמים, ומקומות מוגנים מרוח.

השם מקורו בספרד: ונילה = תרמיל

קיימים יותר מ-50 זנים שלו אך משתמשים רק ב-3, והוא התבלין השלישי הכי יקר בעולם! (אחרי זעפרן והל)

 

פעם – גדל רק במקסיקו. 

האצטקים השתמשו בו לבישום שוקולד ופיתחו את תהליך התסיסה ההופכת את התרמילים לתבלין. הם גם יחסו לו תכונות רפואיות כגון הקלה על תהליך העיכול והורדת חום. 

בתחילת המאה ה-19 נעשה לראשונה נסיון לגדל את הווניל במזרח הרחוק, אך לא הצליחו להפיק פרי מכיוון שהצמח נדרש לסייעני הפריה מאוד ספציפיים החיים במרכז אמריקה. 

האבקה ידנית לא צלחה כי הפרחים נובלים 24 שעות ממועד פריחתם…

בשנת 1841 פותחה שיטת האבקה מהירה באמצעות קיסם במבוק ומאז הוקמו שטחי גידול במאוריציוס, מדגסקר, טהיטי, סיישל, זנזיבר, ברזיל, ג’מייקה ואיי הודו המערבית.

איך מגדלים אותו? 

על הקרקע ובסמוך לעצים / עמודים על מנת שיהיה לו לאן לטפס

לוקח לצמח 23 שנים להפיק פרי, והוא ממשיך להיות פורה עד לגיל 50.

מה התהליך שהוא עובר?

הפרי צורתו כתרמיל שעועית והוא חסר ריח. 

בעזרת התססה הוא נהפך לוניל הריחני שאנחנו מכירים.

את הפרי קוטפים לא בשל, כשהוא מתחיל להצהיב ואז עושים אחת משתיים

או השריה במים חמים או ייבוש בתנור

השלב הבא – ייבוש בשמש במשך היום, והזעה בקופסא / שמיכה במשך הלילה. התהליך הזה לוקח מספר רב של חודשים (כחצי שנה) עד שהוא נעשה לתרמיל חום וריחני.

לאחר סיום התהליך פולי הוניל עוברים מיון לפי אורכם, גמישותם, מידת הברק והצבע שלהם

כיום עיקר גידולו הוא במדגסקר אך הוא גדל גם באינדונזיה, מקסיקו, ובאי ראוניון (אי צרפתי השוכן ליד מדגסקר)

הוניל האינדונזי נחשב נחות והמדגסקרי משובח ביותר

מה מכינים ממנו?

בתעשיה – סוכר וניל, משחת וניל ותמצית וניל. 

במקרה של תמצית – שימו לב שמה שאתן קונות זה מיצוי באלכוהול ולא מלא בסוכר וחומרי טעם וריח.

מה עוד? עוגות, גלידות, עוגיות ושלל מתוקים נוספים.

יש המוסיפים אותו גם לבישולים

איך משתמשים בו – 

רצוי לשמור במקום קריר, חורצים אותו לאורכו, לא עד הסוף, ובעזרת סכין מרוקנים את תוכנו. זה כמו זהב! אל תתנו לו להתקלקל והשתמשו בו בהקדם.

וכמובן – אי אפשר בלי מתכונים

תמצית וניל ביתית

שוקו חם בריא ומפנק

גרנולה ביתית מהירה