סכין מטבח סדנת ירקות

איך לבחור סכין טובה למטבח הביתי?

איך לבחור סכיני מטבח לבישול ביתי?

מדריך מקיף, שנותן המלצה גם על חנות סכינים, גם משולב בסקירה של סכיני מטבח ארקוס (כולל שמות סכינים שונות), שזה מותג שאני נהנית ממנו כבר שנים ארוכות מאוד, (לכל הפחות 12….)
גם אם תבחרו בסוף *לא* להשתמש בהמלצות הספציפיות שלי – השאלות וההכוונות שתינתנה במדריך רלוונטיות בכל מקרה –
אלו הן נקודות הבסיס שצריך להתייחס אליהן כשאנחנו באות לקנות סכין.

מתחילות? אז מה חשוב לנו?

א. צורת הלהב

ב. גודל ומשקל

ג. ידית האחיזה

ד. ייעוד

מה זה אומר? נתחיל דווקא מהסוף הפעם

מה היעוד של הסכין?

את מה אנחנו חותכות? האם אלו בעיקר ירקות? אולי דוקא בצקים? גבינות? אילו ירקות? בצלים, ירקות שורש, עשבי תיבול, ירקות לסלט – לכל אחד מאלו יש מאפיינים שונים ומצריך סכין שונה.
האם אני צריכה סכינים חדות עם להב חלק או להב משונן, סכינים קטנות או גדולות? סכיני שף מעולות או סכינים זולות יותר?

במטבח מצויד היטב (שזה ההפך הגמור ממפוצץ במכשירים מיותרים)

נזדקק לכמה סוגי סכינים כאשר כל אחת משמשת אותנו *היטב* למטרה אחרת.
ואם נקודת המוצא שלי (ובמקרה שלי היא אכן כזו) היא שלשם בישול איכותי כל מה שצריך זה סכין טובה, קרש חיתוך וסיר או מחבת מוצלחים – אז זה המקום להשקיע בו.
מה שכן – במטבח ביתי לא בהכרח נזדקק לסכיני מטבח מקצועיים מהאיכות הכי גבוהה (שעולות בהתאם) בעיקר מכיוון שהבלאי שלהן פחות גבוה
ההמלצה שלי היא עדיין לקנות מוצר איכותי ולהשקיע בו אבל בהתאם לצורך, לתדירות השימוש ועוד פרמטרים

מה זה אומר להשקיע?

אנחנו לא עובדות במטבח שף, ולכן למרות שיש מגוון מותגי סכינים אני מציעה למצוא מותג בדרג ביניים, ש*לא מיוצר בסין*, בחברה שנתפסת בעיניך כאמינה ולדבוק בו. סדרי גודל של 200-300 ש”ח. זו השקעה לשנים.

במקרה שלי – המותג הזה הוא arcos. את סכין השף הראשונה שלי רכשתי מהם, לפני 12 שנים, ורק לפני שנה החלפתי אותה – בגלל הקת שנפלה והתפרקה ולא בגלל הסכין…
מאז קניתי גם מגוון סכינים קטנות יותר מהם ועוד מכשירים ואני סומכת עליהם לגמרי.

מה רע בסכין מהסופר? האמת, לא יודעת!
אבל אני כן יודעת שבתור מורה לבישול וגם מבשלת למשפחות יצא לי להגיע לבתים שהחזיקו מלאי מכובד של סכינים יפות ומרשימות ואולי אחת מהן חתכה כמו שצריך….
אז דבקה במותג שלא איכזב אותי, ואלוהים יודעת שהמטבח פה עובד שעות נוספות.
מוזמנות להכיר את שלל המותגים הקיימים בשוק ולראות איזה מהם עובד לכן הכי טוב.

יאללה, ממשיכות.

אז אחרי שהבנו שצריך כמה סכינים – נתחיל מהכי פשוטה.

סכין ירקות קטנה. עולה כ- 20 ש”ח. קטנה קטנה אבל ממזרה.

וגם, אל תזלזלו (!) באה במגוון צבעים משמח וכיפי.

זו הסכין שעובדת הכי הרבה במטבח שלי, היא גם זו שהולכת איתי לקמפינגים, פיקניקים ועוד – קטנה, חותכת מעולה, קלה, מתאימה גם לילדים וגם למבוגרים.

מכיוון שהיא כה ורסטילית פה הידית והמשקל שלה לא משמעותיים.

מה כן? הלהב. הוא בא ב- 3 צורות ולך כדאי להבין מה השימוש הנדרש לך

  1. משונן – לניסור: פירות קשים וירקות עם קליפה עבה
  2. חלק- לחיתוך חלק – פירות רכים וירקות עם קליפה דקה
  3. מעוקל – לקילוף וגלעון קל של פירות וירקות

לי באופן אישי יש כ-15 סכינים כאלו, אבל אדם שפוי שלא עוסק בבישול למחייתו יוכל להסתפק ב- 3-4 (רצוי לפחות אחת מכל סוג שציינתי)
ניתנות לרכישה כמעט בכל חנות מקצועית לכלי מטבח. ניתן לפנות אלי להמלצות.


ונתקדם- לסכיני השף שלנו.

 

פה הקטגוריות של גודל, משקל, ידית תופסות מקום יותר משמעותי בהחלטה.
אם סכיני הירקות שלנו משרתות אותנו ביום יום בקלילות: סלט, פירות לדייסה, תפוחים לפיקניק.
אז סכיני השף מיועדות לרוב לבישולים כבדים יותר.
ולאבטיח!! הן מעולות לחיתוך אבטיח, אתן לא תבינו איך ביליתן חיים שלמים בלעדיהן.
בחלוקה גסה – יש סכינים לבעלי ידיים קטנות (כמוני) ובינוניות ויש לבעלי ידיים גדולות.
למה זה מעניין?
כי סכין שכבדה מדי או קלה מדי עבורנו, או פשוט לא נאחזת טוב = הפעלת כוח יותר גדול ומאמץ מיותר של הידיים במקום עבודה נכונה ומאוזנת של כל הגוף = חוויה מעייפת של חיתוך ובישול.
ואני מזכירה – באנו להנות!!
יצא לך פעם להחזיק סכין שנאלצת להפעיל מאמץ כדי להקיף את הידית שלה כראוי? או בשביל סתם להחזיק אותה? אז את מבינה על מה אני מדברת.

אז ההמלצה הראשונה היא לבחור סכינים שתואמות את גודלנו הפיזי.

 

מה שגם אומר שכל הסכינים הקרויות סכינים נשים יתאימו מעולה גם לגברים אם הם במקרה לא גבוהים ורחבים. ויש כאלו מלא.
אז אל תתנו לשמות להטעות אתכם.
תסתכלו על הסכין, על המשקל, על רוחב הקת.
אם יש לחבר.ה בבית, אל תתביישו ללכת להחזיק ולקצוץ עגבניה או שתיים.
אתם אנשים יותר גדולים ו/או עם כפות ידיים גדולות? בחרו סכין יותר מאסיבית הן מבחינת ידית והן מבחינת משקל. שלא ירגיש לכם שהיא מחליקה מהיד.
מה עושים איתן?
חיתוך ירקות שורש, קיצוץ דק של בצל ו/או עשבי תיבול, חיתוך ירקות קשים עם קליפה עבה.
מחיתוך בטטה ועד אבטיחים.
הסכינים האלו יבואו ב-99% מהמקרים עם להב חלק, ולטעמי חייבים לפחות סכין אחת על כל מבוגר בבית.
הן לא מיועדות לשימוש ילדים, מאותם טעמים של משקל וידיים וגם מהטעם שהן הרבה הרבה הרבה יותר חדות ומסוכנות.

 

אני אמליץ פה על שני דגמים שמתאימים לרוב הנשים והא.נשים בעלי הידיים הקטנות/ בינוניות שאני מכירה.
שתיהן נמצאות אצלי בשימוש אינטנסיבי והן נהדרות

 

  1. דגם סנטוקו יוניברסל – קלילה ומיועדת בעיקר לחיתוך ירקות ועשבי תיבול
  1. דגם סנטוקו מנהטן – קצת יותר מאסיבית אבל בדיוק במידה. מעולה לירקות שורש ובעלי קליפה עבה.


שנסכם?? יאללה.


א. להבים: להב משונן = ניסור | להב חלק = חיתוך וקיצוץ | להב מעוקל = קילוף וגלעון
ב. גודל ומשקל של הסכין – סכין ירקות לחיתוכים קלילים, סכין שף לירקות מאסיביים או לקיצוצים, סכין צריכה להיות מותאמת ליד ולגוף שלנו כדי להפעיל מינימום מאמץ
ג. ידית אחיזה – ההמלצות שהעליתי פה מתאימה באופן כללי לנשים ובעלי ידיים בינוניות ומטה. בעלי ידיים גדולות יותר מומלץ להם לרכוש סכין עם ידית רחבה וארוכה יותר.
שימו לב שהידית עשויה מחומר איכותי – לא פלסטיק פשוט!
ד. ייעוד – לבחור כמה סכינים איכותיות שתואמות את הצרכים היומיומיים שלי. לא ממליצה להשקיע בסכין יעודית למשהו שאני חותכת פעמיים בשנה.


המלצת המערכת למטבח יעיל ונעים?

3-4 סכינים קטנות. 2-3 סכיני שף.הן מחזיקות עשור או יותר והופכות את החיים במטבח לנעימים וקלים יותר.

המלצות על השחזה ממש בקרוב!

שאלות כלליות או ספציפיות? התייעצויות על סכינים מסויימות? מחשבות נוספות? מוזמנים ומוזמנות לכתוב לי!

אני מצרפת להנאתכן גם סרטון הדרכה לחיתוך ירקות לילדים עם סכין הירקות המומלצת כאן.

 

רוצה לקרוא עוד המלצות שלי? בואו לכאן

יש לך פידבק? בקשה? שאלה? המלצה על מוצר נוסף? אשמח לשמוע!

    אשמח לשמוע ממך!